Uncategorized

Hvad skal man vælge?

Som ungt menneske har man mange udfordringer. De fleste kommer man fint over, og en af de store er, hvilken uddannelse man skal vælge. De fleste kommer fint overens med sig selv og finder den rette uddannelsesvej, men for andre kan det være en stor opgave at finde ud af, i hvilken retning man skal uddanne sig.

I mange uddannelser indgår et praktikophold, som nogle gange er lønnet, og andre gange ulønnet. Et praktikophold kan være en rigtig god idé som led i uddannelsen. Man kommer ud i en virksomhed eller offentlig institution og får prøvet det af i praksis, som uddannelsen giver den teoretiske side af. Nogle gange får man sig en overraskelse – men ofte er den til den absolut positive side.

Akademiker eller håndværker?

I disse år diskuteres det meget, om vi uddanner for mange akademikere og for få håndværkere med praktiske færdigheder. Allerede nu er der mangel på faglærte håndværkere i mange brancher, og en tømrerløn kan fint matche en menig akademikers hyre i en privat eller offentlig virksomhed. Og selv om du godt selv kan sætte dine nye og flotte Plakater fra Dear Sam op, så skal der altså en håndværker til, når elinstallationen i dit hus eller din lejlighed skal have en overhaling, eller bilen repareres.

Er du studerende, er det vigtigt, at du får indrettet dig et hyggeligt og venligt studereværelse. Her kan du også bruge plakater til at skabe de bedste rammer – og du har masser af muligheder for at finde motiver, der matcher dit valg af uddannelse. Det kan gøre studierne til en fest, når det hele matcher!

I de kommende år kan vi forvente en stor indsats fra Folketingets side for at få flere unge til at vælge håndværkervejen, og det vil være meget positivt, hvis indsatsen bærer frugt.

Mønsterbryder eller ej?

I mange familier har man efterhånden fået en ‚mønsterbryder‛ – en person, der bryder ud af familiens sociale ramme og uddanner sig til et akademisk job eller lignende. Før i tiden var det et særsyn, hvis man blev mønsterbryder, men i dag er det straks sværere – de fleste familier har efterhånden fået en eller flere akademikere ind i deres kreds, så der blive stadig færre mønstre at bryde. Men der er stadig stor forskel på, hvor nemt man kan gå akademikervejen. Kommer man fra en familie af akademikere, er det et særsyn, hvis man ikke selv får en akademisk uddannelse, mens der stadig kommer flest håndværkere ud af håndværkerfamilier. Trods stor mobilitet i det danske samfund har vi stadig nogle stive strukturer.

Det er en smagssag, om man bryder sig om ordet mønsterbryder eller ej, men det at skifte livsvej i forhold til sine forældre og få et mere vellønnet job, en højere uddannelse og en mere udfordrende karriere kan vel beskrives med dette ord.

Hvad du selv vælger kan jo gå mange veje. Sikkert er det, at du skal finde motivationen til at holde gejsten under hele uddannelsesforløbet, så det er vigtigt at vælge en uddannelse, du kan engagere dig i.