Uncategorized

Føl dig tryg når du skal holde oplæg på studiet

Der er langt fra fortidens undervisning med forelæsninger og passive studerende til dagens studiemiljøer, hvor det er vigtigt, at man som studerende er aktiv og tager del i studiedagen. Det gælder både i timerne og i de arbejdsgrupper, der i dag er en vigtig del af læringsmiljøet på både professionshøjskolerne og universiteterne.

Derfor er det vigtigt, at du er tryg ved at stille dig op og for eksempel holde et oplæg. Her er nogle tips til dig, så du kan blive mere komfortabel med situationen.

Arbejd med din udstråling

Det er vigtigt at have en god udstråling, så man virker overbevisende. Det kan man blandt andet opnå, hvis man har det godt med sit udseende – og for eksempel ikke har misfarvede tænder, som kan være meget genererende for nogle. Misfarvede tænder er en helt almindelig ting, og der kan heldigvis gøres en del for at undgå dem. Undgå at drikke kaffe, te og andre farvende væsker, og brug for eksempel også en whitening tandpasta mod misfarvede tænder. Gum er et godt og velafprøvet produkt. Du skal være opmærksom på, at misfarvede tænder kan opstå af mange grunde, for eksempel også nogle typer medicin, så prøv at forholde dig til årsagen og se, om du kan ændre på den.

Træn din evne til fremlæggelse

Det er også en god idé at få træning i at holde oplæg og fremlægge. Det tilbyder uddannelsesinstitutionen ofte, men ellers kan du vælge at tage et privat kursus i præsentation, og du kan også tage kurser i stemmetræning og lignende. Det er slet ikke så svært at lære at tale med mere gennemslagskraft, og med basale præsentationstekniske greb kan du komme rigtig langt.

Øv dig derhjemme

Øvelse gør mester, lyder det gamle ordsprog, og det gælder også, når man skal holde et oplæg. Det er en god idé at øve sig foran spejlet derhjemme, hvis du vil gøre en god figur og holde et godt oplæg, og hvis du bor sammen med nogle venner i en delelejlighed eller på et kollegium, kan du bede dem om at være publikum. Så kan du få feedback på stedet og rette til, hvis der er nogle ting, du kunne gøre mere overbevisende.