Uddannelser i Danmark

Håndværker

Når man er i gang med en praktisk uddannelse, er det vigtigt at være medlem af en fagforening, som tager ansvar for dig og andre med samme arbejde. Mange mestre ved godt, hvad de må og ikke må, og mange gange er der penge at spare, hvis man kan få en lærling til at gøre forskellige ting. Skal der mures under en given højde, som er skadelig for ryg, eller skal der løftes ting som er tungere end loven tillader, er det nemt for virksomheden at sætte lærlingen til dette. Hvis arbejdstilsynet kommer forbi er det nemt for mesteren, at hævde, at han ikke vidste lærling var gået i gang med arbejdet, og det bliver i sidste ende lærlingens ord mod mesters.

I håndværkermiljøet ses det også tit, at det er almindeligt at drikke en øl sidst på dagen – eller som start på dagen. Der er lavet lover og regler for at forhindre, at man indtager euforiserende stoffer på arbejdspladsen, men dette bliver selvfølgelig ikke altid overholdt. Hvis man ikke kan undgå at få tvunget en øl i halsen, er det også ens eget ansvar at sige nej, hvis man bliver sendt ud for at køre bil eller hente materialer. Det er også vigtigt at lære om ergonomi, når man kommer så tidligt ud på arbejdsmarkedet. De stillinger man vælger at arbejde i, kan resultere i at ens ryg eller knæ bliver ødelagt

resten af livet, og det ville være trist at skulle sige nej tak til alle fremtidige skiferier med familien.

Vigtig viden

Det er også vigtigt at passe på sit liv. I mange tilfælde kommer man ud for arbejdssituationer, hvor man ifølge forskellige foreninger og overenskomster slet ikke måtte arbejde. Det kan for eksempel være, hvis du skal arbejde i meget høje forhold, i dårligt vejr eller på meget glatte overflader. Det er altid i sidste ende ens eget ansvar at sørge for, at man ikke kommer til skade, og sige nej hvis man kommer ud for noget, hvor man ikke længere føler sig sikker. Det er vigtigt, at man ikke bliver presset af sin arbejdsplads til at gøre ting som man i virkeligheden ikke har lyst til. Så kan det godt være man bliver drillet lidt på arbejdspladsen og folk måske prikker lidt ekstra til en næste morgen, men det er i sidste ende helbredet, det drejer sig om. Man skal være på arbejdsmarkedet mange år endnu og ender man med at få en skade tidligt, er der risiko for at se sine drømme gå i vasken.