Inden man overhovedet vælger et gymnasie at søge ind på, er det vigtigt at vælge det gymnasie, som har den studieretning, man leder efter.
Alle gymnasier har mindst fire studieretninger, som man kan vælge mellem inden man starter.
Vælger man en studieretning, som i forvejen har et klassisk sprog på A-niveauet, vil det altid være obligatorisk, at mindst to af de obligatoriske fag er i ens studieretning.
Ikke fra folkeskolen
Hvis man så til gengæld ikke kommer direkte fra folkeskole eller måske har lavet noget andet tidligere i sit liv, men har indset, at man gerne vil have en studentereksamen, er en typisk vej man kan vælge, at gå at tage en HF-studentereksamen. Det er stort set den samme uddannelse bortset fra, at man springer grundforløber over og derfor hopper direkte ind på ens studieretning.
En HF-uddannelse tiltrækker ofte et lidt mere modent publikum, og folk er derfor oftest oppe i tyverne, når de starter. Det betyder dog langt fra, at folk ikke er lige så opsat på at studere og gøre sit bedste for at få et godt resultat ved endt uddannelse. Tværtimod ser man, at det er mennesker, som har været igennem mere i deres liv, og derfor ved hvor vigtigt en uddannelse er for deres liv. De gør typisk lidt mere for at studere og prioriterer det måske over fester og andet.
Desuden springer man musik og billedkunst over, hvilket er med til at forkorte uddannelsestiden. Det giver en mulighed for at blive student på bare to år, i stedet for de tre år en STX tager.
HF
Man ser også at den Højere Forberedelseseksamen, er en meget bred uddannelse, hvor der inkluderes en større skriftlig opgave og et eksamensprojekt.
Et eksamensprojekt og en skriftlig opgave, vil eksempelvis bestå af givende fag og muligheder
Dansk på et A-niveau, med engelsk på et B-niveau
matematik på C-niveau, og idræt på C-niveau.
Ligeledes med et kreativt fag på C-niveau som f.eks. design eller musik
På HF kommer man op i et valgt eksamens projekt, som er noget man vælger selv. Det kan være engelsk på et B-niveau, eller matematik på et A-niveau. Ligeledes kan man vælge hvilket kreativt fag man kommer op i, som skrevet, eksempelvis design eller musik
Når man vælger en HF, kan man sammensætte forskellige fag på sin studieretning, så man eksempelvis kan studere fransk og samfundsfag på høje niveauer, dette afhænger dog af om den pågældende skole udbyder fransk på et højere niveau, og om de overhovedet udbyder dette.
I form af at man gerne vil være sikker på at man vælger den rigtige skole, kan man selvfølgelig aftale et møde med en studievejleder, og i så fald være sikker på at man kommer ind på den skole som har de fag, man ønsker en sammensætning af.
Studievejledere arbejder på daglig basis med at hjælpe mennesker med at finde den helt rigtige uddannelse, og som ikke helt ved hvilken uddannelse eller sammensætning af fag de ønsker.