Uddannelser i Danmark

Danmark

Kigger man på uddannelser i Danmark, eller skal til at vælge hvilken uddannelse man gerne vil i gang med, er det vigtigt at vælge noget man er glad for. Med så mange forskellige muligheder som Danmark nu kan byde en, kan det oftest være svært at finde den helt rigtige uddannelse.

Arbejdsmarkedet

Hvis man slet ikke kan vente med at komme ud på arbejdsmarkedet og måske lærer bedst, når man samtidig lærer noget nyt gennem bøger og andet, også elsker og lærer bedst ved at bruge sine hænder, kan en EUD være det bedste valg.

Det eneste, det kræver for at komme i gang med en EUD, er at man har bestået og afsluttet sin folkeskole. Dette krav kan de fleste mennesker leve op til.

Når man vælger en EUD, veksler ens uddannelse mellem et skoleophold og en praktikperiode. Man får altså mulighed for at lære noget på skolebænken, hvorefter man skal ud og bruge teorien i praksis. Dette er hos mange den foretrækkende måde at lære på, fordi man samtidig ikke når at gå kold i læsningen og føler, at man bliver begravet i skriftlige opgaver, som man ikke kan holde styr på.

Denne form for uddannelse er blandt andet noget man ser hos frisører, murere og tømrere.

Hvad skal man passe på

Når du kommer ud i praktik hos en virksomhed er det vigtigt, at man for det første tager hånd om sine egne interesser og passer rigtig godt på sit helbred. Der er en tendens inden for det danske arbejdsmarkedet, hvor man ser, at virksomhederne gerne tager unge mennesker ind som praktikanter i deres virksomheder og udnytter dem så meget som de nu engang kan få lov til, inden helbred og andet kommer i fare.

Er man eksempelvis gået i gang med en murer uddannelse og gerne vil lære at mure og bygge huse, kan man stadig være uheldig at ende hos en virksomhed som ikke har i sinde at lade dig få de færdigheder, som uddannelsen kræver. Man bliver sat til at feje eller gøre rent i diverse lokaler, fordi ingen på den nuværende arbejdsplads har tiden eller lysten til det. Samtidig er det skolen som betaler for skoleopholdet, og virksomhederne kan derfor være ligeglade med hvorvidt du får lov at lave noget som er relevant for uddannelsen. Dette er heldigvis noget uddannelsesstederne gør noget ved. Har man derfor et uheldigt ophold, eller har man oplevet af arbejdspladsen på ingen måde har været ansvarlige nok, skal man selvfølgelig sørge for at sige det til uddannelsesstedet. Dette vil på lang sigt have stor effekt for både skolen og arbejdspladsen. Arbejdspladsen kan i værste fald blive ”Black-listet”, hvilket betyder, at de ikke må have lærlinge hvis de findes uegnet. Samtidig behøver skolen ikke længere sende elever ud til arbejdspladsen og frygte at de ikke når det nødvendige faglige niveau, når de engang skal op til eksamen. Samtidig er det vigtigt at tænke på sit helbred.